Kyrkan och församlingen står för gemenskap och omsorg. Oavsett om du själv är i behov av stöd eller om du vill stötta någon annan finns det alltid någonting för dig. I församlingen finns det många saker du kan göra för att hjälpa. Det går lika bra att vara med en enstaka gång som att regelbundet medverka i flera aktiviteter.

Grupper

Församlingar brukar ha många grupper för människor i alla åldrar och med olika syften. Man kan t.ex. assistera i en barngrupp, diskutera kristen tro, medverka i vandringsgruppen eller sy kläder till sig själv eller som en insats till behövande. Det går även bra att hjälpa till i konfirmandgrupper och övriga grupper.

Medhjälpare

Som medhjälpare kan man hjälpa till att förbereda gudstjänster eller läsa texter under söndagsgudstjänsten. Man kan även koka kyrkkaffe, servera sopplunch eller medverka på Stenbäckens aktiviteter och våffelservering. Har du tillgång till bil kan du göra en insats genom att skjutsa någon till eller från gudstjänsten eller vara med och köpa in och sälja Fairtradevaror.

Stöd

Kyrkan sträcker ut en hjälpande hand till den som av olika anledningar har det svårt. Församlingar brukar arbeta tillsammans med Hela Människan för att erbjuda tvätt- och hygienmöjligheter, måltider och boende till de som är i behov. Som volontär kan man t.ex. hjälpa till med att laga eller servera mat, erbjuda transportmöjligheter, hålla lokalerna hela och rena eller göra besök i hemmet eller på häktet. Man kan också göra en insats genom att bara finnas tillgänglig för ett stödjande samtal. Kanske har man kunskaper för att kunna samtala med någon som inte har svenska som modersmål.

Oavsett hur och i vilken utsträckning man vill hjälpa till finns det alltid möjligheter för ett tacksamt och värmande arbete. Det brukar bara vara att höra av sig till sin lokala församling för att höra efter var behovet finns.